A hidrogén medicina kialakulásának vagyunk szemtanúi. Különösen fontos szerepet játszik a hidrogén medicina a sav-bázis reakcióban és a molekulák közötti proton átadásban. A hidrogén a legkönnyebb kémiai elem, egy íztelen, szagtalan gyúlékony gáz. A földön ritkán fordul elő, mert a legtöbb elemmel könnyen képez vegyületeket lásd például víz. A molekuláris hidrogén iránt egyre jelentősebb a tudományos érdeklődés a kutatók és orvosok részéről. A legkorábbi közlemény 1975-ben a Baylor Egyetem számolt be a Science folyóiratban.

Bár az orvos-biológiai kutatások a hidrogénnel kapcsolatban még új keletűek, kb 10 éves. Idáig 500 tudományos cikk jelent meg a témában és a kutatók azt sugallják, hogy a hidrogén medicina előnyös terápiás hatású. Jótékonysága az emberi és állati betegségekben bizonyítottá vált.

"A hidrogén nem hosszabbítja meg a maximális életkort, hanem egészségesebbé teszi az életet, amíg el nem múlik." -Prof. Shiego Ohta

Hidrogén medicina kutató: Prof. Shiego Ohta

Prof. Dr. Shiego Ohta munkatársai 2007-ben a "Nature Medicine"-ban megjelent közleményükben bemutatták, hogy a hidrogén szelektíven semlegesíti a toxinokat hidroxil gyököket (*OH). Nem lép reakcióba más élettanilag fontosreaktív oxigéngyökökkel (pl. szuperoxid, nitrogén-monoxid, hidrogén-peroxid).

A kutatások tisztázták a molekuláris hidrogén alapvető élettani hatásait: szelektív antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antiállérgén hatású. Továbbá sejtprotektív az az sejtvédő hatású és a mitokondriumok szintjén javítja az energiatermelést. A hidrogénnek a génszintű szabályozó, jelzőmolekula szerepe van- "mester regulátor". A hidrogén az eddig ismert és felfedezett legerőteljesebb és ugyanakkor egyetlen szelektív antioxidáns.

Az összes szerv betegséget lefedő 166 betegségmodellben, humán vizsgálatokban beszámoltak a hidrogén gyógyító hatásáról. Az oxidatív stressz által közvetített, a gyulladásos folyamatokkal és a sejtek metabolizmus zavaraival összefüggő korfolyamatok befolyásolhatók. Javítja az életminőséget a gyógykezelésekhez köthető kórállapotokban. 

A hidrogén bevitele

a szervezetbe történhet inhalálással, hidrogénes vízzel, emészthető tablettával és krémben. Továbbá hemodializáló oldatban, infúziós só oldatban, hidrogénben gazdag kádfürdővel és beöntéssel. Mellékhatásokkal nagyobb adagokban sem kell számolni, gyorsan penetrál a biomembránokon keresztül a szövetekbe. Áthatol a vér-agygáton, a méhlepényen, bejut a szembe, a csontokba és könnyen eljut a sejteken belüli terekbe, mitokondriumokba.

   Egy új medicina a hidrogén medicina kialakulásának vagyunk szemtanúi, mely új távlatokat nyit a gyógyíthatatlannak nevezett civilizációs betegségek kezelésében. Olyanokban, mint az érelmeszesedés, a diabetes, a rák, az autoimmun betegségek, amelyek a legtöbb szenvedést jelenti a világon mindenütt.

Forrás: Élet magazin 2016/4. szám. Dr. József Erika az Európai Molekuláris Hidrogén Terápiás Intézet Tudományos Tanácsának tagja. (EIMHT)